Hakan Şükür'den Teknik Eğitim Mezunlarına Mühendislik Tamamlama Programı ile İlgili Müjde

Yazar: Unknown Tarih: Pazartesi, Şubat 04, 2013 Kategori: , , , , Yorum: Yorum Yap
#muhendisliktamamlama

Teknik öğretmenlerimiz için düzenlenecek mühendislik programlarına ilişkin Hakan Şükür facebook profilinde aşağıdaki mesajı verdi;
"Üniversiteler arası Kurul Başkanlığından gelecek görüşler dikkate alınarak YÖK Genel Kurulu tarafından teknik öğretmenlerimiz için yapılacak mühendislik lisans tamamlama programlarına öğrenci alımı yeniden başlayacaktır. Meselenin takibini mağduriyetin önemine istinaden hassasiyetle takip etmekteyiz."

Geçtiğimiz günlerde Vekilimiz Hakan Şükür konu ile ilgili twitter hesabındanda ilgili bir mesaj vermişti;

Bir çok konuda milletin taleplerine olumlu cevap veren hükümetimiz umuyorum bu problemide çözüme kavuşturma fırsatını kaçırmayacaktır.

10.03.2013 TARİHLİ GELİŞ

Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Bu yazıya yapılan yorumlar:

  1. Yahu bir sürü mühendis var zaten....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, bu rekabetin artacağını gösterir. Acaba rekabet beraberinde kaliteyide getirir mi? Nacizane ben getireceğini umuyorum

      Sil
    2. Ne kalitesinden bahsediyorsunuz, ben de bir işsiz mühendis olarak bizlerin durumunu iyice kötüye süreceğinizi söylemek isterim. Ne olacak biliyor musun, sizlerin içindeki boş gezen teknikçiler fiyatları iyice düşürecek düşürecek hepimiz boş gezenin kalfası olup 3 kuruşa tahammül edeceğiz.

      Sil
    3. Bu söyledikleriniz ihtimal dahilindedir. Fakat henüz hangi mühendislik ünvanının verileceği belli değil. Belki makine mühendisi dışında bir ünvan verilir. Muallakta olan çok nokta var. Fakat enformasyon ile birçok meslek dalının buna mühendislerde dahil öğretmenlik yapabildiğini biliyoruz. Buna karşılık teknik öğretmenlerin enformasyon ile mühendislik ünvanı almaları hakları değilmidir?

      Sil
    4. Değildir, anayasamıza bakarsan mühendislik yapmaya yetkili kişilerin mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunu olması gerekmektedir yazmaktadır. Kaldı ki teknik eğitimlere o kadar düşük puanlarla öğrenciler gittiler ki bunların çoğu bilgisiz mezun oldu. bunu inkar edebilir misin ? ve bu kişiler serbest piyasa da serseri kurşun gibi ücretleri düşürecektir. Belli bir süre sonra mühendis olsalar, gene işsiz,3 kuruşa tahammül eden insanlar olacaklar.

      Sil
    5. Arkadasim sen ac anayasayi bir oku teknik egitim mezunu kisilere mormalde verilmesi gereken haklara bir bak! toplama cikarmayi bilipte elektrikten zerre anlamayan kac muh tanidim inanamazsin iste yuz karasi durum bu ! Sen isinde mukemmelsen korkma ama degilsen bizden korkmalisin

      Sil
    6. Sorun kimin bilip bilmediği değil. Sen git lisende yan gelip yat, sonra birden dilimlenmiş milletin pastasına ortak olmaya çalış.

      Sil
    7. ben lisede yan gelip yatmıyorum kendi isimde calısıyorum ve cook istememe ragmen yuksek lisans yapamıyorum. sana soruyorum samimice soyle bir insanın kendi mesleginde yukselmesinin kime zararı olur sen hiç yuksek ögretmen duydunmu ?. Adsız sana söz müh olunca o 3 5 dersi verince sana 2 katlı pasta yollayacıgım .. milletle beraber yersiniz

      Sil
  2. Rezillik. Asgari ücrete çalışan mühendis var. Neden? İşsizlik diz boyu. Hala mühendis pompala piyasaya. Ne de olsa işveren o paraya çalışan var diyecek ve çalıştıracak. Neyin kalitesinden bahsediyorsunuz? Toplama işlemi bilmeyen mühendis

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal şartlarda bir makine sektörü mühendisinin Türkiye'deki imkanlar dahilinde asgari ücretle çalışması mümkün değil. Sizin bir yanlışınız olsa gerek

      Sil
    2. İşsiz Mühendis8 Şubat 2013 20:11

      Evet asgari ücretle çalışması mümkün değil ama çalışmak zorunda. Çünkü bir sürü boş mühendis var. Ben kaç makina müh. arkadaşımı biliyorum 50 tl zam alamayan asgari ücretle çalışıp, yıldız mezunular halbuki.. Bizlerin hakkını yiyeceksiniz iyice, helal olmasın.

      Sil
    3. Issiz muhendis nedir Allah Askina ya saka mi:) sen kendini gelistirme! cv ne okuldan mezun oldum yaz baska birsey yok sonrada issizim de sen neyin UZMANI oldunda issizsin arkadasim sorunu kendinde ara bence ben tef mezunuym ama hic issiz kalmadim birde muh olsam sen dusun

      Sil
    4. Amma pembe düşler kuruyorsun Nurhak beyefendi, ezik misin. mühendis olup nolcan, ne verseler çalışırım modumdan çıkamazsın

      Sil
    5. Adsız beyefendi ezik demişsin ayıp ettişsin olmamıs. bak muh olmuussun.ayıp ayıp!
      utanmazsan zorundan aglayacaksın ya
      yuksek lisans yapacam.
      görürsün bak efsane olacam
      sende o zaman bile yerinde sayacak hala bizi sucluyor olacaksın.

      Sil
  3. Teknik öğretmenlerin üniversitede aldığı derslerden bihaber arkadaşlarım. Sizlere sesleniyorum. Eğer mühendis iseniz ve işinizin hakkını verdiğinizi düşünüyorsanız korkunuz nedendir? Alacağımız bir fark dersi diğer derslerimiz aynıdır.Mesleğimiz gereği formasyon eğitimide almışız. Eğer bir mühendise formasyon eğitimiyle öğretmen olma hakkı veriliyorsa bize fark dersleriyle mühendis olma hakkı verilmelidir. Bu bizim hakkımızdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşsiz Mühendis 3 yıldır, Yıldız Elektronik Hab müh mezunu8 Şubat 2013 20:13

      Korkumuz yok cetin bey. Yalnız sizler arasında bulunan çoğu kalitesiz eleman yüzünden ücretleri düşüreceksiniz iyice. İşsiz, asgari ücretli mühendis ordusuna hoşgeldiniz. Bunu siz yaptınız bize.

      Sil
    2. MESLEK LİSESİ MAKİNA OKU AMA MAKİNA MÜHENDİSİ OLMA ÖYLEMİ :) MAKİNA MÜHENDİSLERİ TEORİDEN BAŞKA BİRŞEY BİLMİYOR, İMALATTAN TASARIMDAN BİHABER LER , SİZ KİMİ UYUTUYORSUNUZ.....

      Sil
    3. Bir makina mühendisi atölyeye girsin, en kısa sürede öğrenemeyeceği şey yoktur. Teorik+pratik birleştiği zaman anca kendinizi avutursunuz.

      Sil
  4. Günceldir arkadaşlar
    http://samtsahin.blogspot.com/2013/01/teknik-egitim-fakultesi-mezunlarna.html?showComment=1360282658498#c5684778648380534262

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adsız bak satasıyorsun bilmeden konuyorsun abi bana kimse dgs den bahsetmedi ya bilseydim bu kadar eziyet cekermiydim . cocuksun ve sana yol gosteren kimsen yok dersane yok hoca kitaplar gece gündüz calıştım ama olamadı derece yapadım birde sana soruyorum cevap ver lisede 4 yıl boyunca elektrik öğrettiğin birinden neden müh olmz neden 4 yıl elektrik okuyan biri seninle aynı sartlarda bile sınava giremez.
      SİZİN ADALETİNİZ BUYSA BAŞKA SOZUM YOK ADSIZ BEY

      Sil
  5. Ne komik durum ya bundan 10 sene önce İTÜ'ye Türkiye 1000.si olarak girdim ve Elektronik Müh oldum, mahalleden bir arkadaşım ise Türkiye 350.000.si olmuştu ve şu an o da Elektronik Müh olacak. Kendisi benimle alay etmekten yorgun düştü, şu an yanımda. Kronik işsiz olarak ne verseler çalışırım demekte. Maaşları iyice düşüreceksiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin icin uzuldum simdi siz mutlu olun diye biz vazgecelim amele olalim nasil olsa sizde bizimle dalga geçersiniz aaa bakk amele hemde 8 yil okumus

      Sil
    2. 4 yıllık olsun boktan olsun hesabıyla gittiniz o teknik eğitimlere kandırmayalım kendimizi. Madem idealisttiniz MYO'ya gidip DGS ile mühendis olsaydınız. O kardeşlerimizin suçu ne o kadar sınav eziyet çektiler. Siz var ya amma ballısınız. Ama hep amele kalacaksınız emin ol.

      Sil
    3. Şunu hayal edin: Çinden 10.000TL'ye araba ithal edilecek denmiş. Volkswagen, Opel, Mercedes ayaklanmışlar "bizim araçların fiyatlarını 10.000'e düşüreceksiniz" diye.

      Buradaki çelişki şu, Çinli 10.000TL'ye o markalar kadar kaliteli araba yapabiliyorsa piyasaya o fiyata girmez. Yok zaten kalitesizse endişeye gerek yok zaten diğer markalarla yarışamaz. Diğer markaların korkusu "ya gerçekten kaliteliyse" endişesidir.

      Sil
  6. TEF mezunlarına haklarının verilmesinden neden çekiniyorsunuz iyi olan işi alır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi olan işi tabi ki alır fakat burada ki sorun, tef mezunları düşük maaşlarla çalışmaya razı olacak ve zaten düşük olan ücretleri iyice düşürecekler.

      Sil
  7. Zamanında mühendislerin hepsi öğretmen olmuşlar. Bunlara laf yok ama değil mi? Yasada olan hakkımızı almak istiyoruz o kadar. Yıldız dan mezun olup işsiz kalınıyorsa sizde bir sorun vardır. Çünkü be 9 yıldır özel sektörde çalışıyorum. Mühendislik mezunu arkadaşları çok iyi tanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemşireler de 2 yıl eğitim görsün doktor olsun sizi ameliyat etsin, hem de açık kalp. Girer misin o ameliyat haneye ?

      Sil
    2. Bir muh benim yaptigim ameliyati yapsin onunde secdeye varirim

      Sil
    3. Nedir bu mühendislere karşı ezikliğiniz acaba ? :)

      Sil
    4. nedir bu kadar zorunuza giden acaba :)

      Sil
    5. Hemşire-doktor arasındaki farkı Teknik Öğretmen-Mühendis arasındaki farka benzeten muhendislerimiz var memlekette. Vay bu mühendisin "mukayese yeteneğine", vay benim bu adamı yetiştiren öğretmenlerimin durumlarına... Biz çok bekleriz memlekette teknolojik gelişmeleri daha...

      Sil
  8. İktidar zaten meslek gruplarına nasıl çomak sokarım onun derdinde, şu sıralar meslek odalarına saldırmaları gibi olaylar bunun göstergesi. Yazık oğlum ilk binlere girip mühendis oldu, teknik eğitime gidenler 100bin 200bininci olup mezun olduktan sonra mühendis yapacaklar. Yazık şu ülkeme. Harap ettiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben öss de derece yaptım ama malum katsayı uygulamasından ötürü teknik eğitim seçti(rildi)m. Üniversiteye girdiğimde ticari program yazarken mühendis arkadaşlar mail atmaya çalışıyordu. sorun tabi bu değil; ben tam 10 yıl teknik eğitim aldım ve aldığım eğitimden en ufak bir şüphem yok ama bir ünvanım da yok. Bir işyerinde ayak işleirini yapanla aynı ünvandasın. Yurtdışında yükseklisans yapmak istedim iştam komediye dönüştü. Sebep ünvan..

      Sil
  9. Ya boşta gezen bir sürü mühendise iş bulacaklarına durumu iyice batırıyorlar.

    YanıtlaSil
  10. Mühendislerin o kadar karşı çıkışları nedendir?Acaba hiç korkmasınlar herkes becerisine göre işi ve ücretini alır?

    YanıtlaSil
  11. Umarım 3795 sayılı yasa kısa zamanda uygulanır.Böylelikle TEF mezunlarının mağduriyeti giderilmiş olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazık ya zamanında dirsek çürüten sınavlarda yüzlerde kat önde olan mühendislik öğrencilerin hakkı yeniliyor. Burası Türkiye..

      Sil
    2. Arkadasim siz dirsek curuturken biz nerdeydik fazladan aldiginiz 3 5 dersin havasini atin egitimden anladiginiz bu ve hepinizi gercek kokusu pastanin bolunmesi Size gore ii olan siz degilmisiniz o zaman nedir bu korkunuz birakin kalite artsin ya belki sizde sayamizde mesleginizi ogrenirsiniz

      Sil
    3. Korku morku yok onu geç.. Sorun mühendis sıfatını sizlere yakıştıramamamız. Kabul et, teknik eğitimdeki gazi,marmara haricindekilerin hepsi sadece 4 yıllık okul oldukları için gittiler. MYO'ya gidip DGS ile mühendis olup uğraşanlar enayi mi kaldı bu durumda ?

      Sil
    4. gecme dur korkmasanız bu kadar umrunuzda olmaz dgs giren biri kazanınca bir yıl fazladan okumuyormu işte bizde bir yıl okuyacagız daha ne olsun unutmadan dgs den gelen bir kişi ilk geldiğinde bir tef linin bildiğin yarısı bile mat fizik bilmiyor ve okuldan muh olarak mezun olabiliyor. kim acaba enayii

      Sil
    5. bende T.E.F Mezunuyum kamuda teknisyen olarak çalışmaktayım. inşallah tamamlama biran önce çıkarda teknik öğretmenlerin itibarı iade olur. iş bilmeyen teneke mühendislerde oturur kendini geliştirir yada biz teknık eğitimden geçme mühendislerden bişeyler öğrenırler şimdi de öğrenmek için can atıyorlar ama gurur yapıyorlar Allahın izniyle herşey güzel olacak. burdan kötü eleştriyen mühendislere seslenıyorum ''HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR '' HADİSİNİ HATIRLATIYORUM...

      Sil
  12. Ben diyorum ballıyım ben, ilkokullda yan gelip yattım, lisede serseri gibi gezdim, öss'de sadece barajı geçtim, 4 yıllık olsun benim olsun diye teknik eğitim'e girdim. Sonuç ne ? Öss'de zamanında ilk 500'e giren arkadaşım gibi ben de İnşaat Mühendisi olacağım :))

    YanıtlaSil
  13. Hüseyin Avni Erol13 Şubat 2013 19:08

    Türkiye'de Arge gibi kavramlar göstermelikten öte gitmez iken ve bu kadar düşük ücretlerle çalışmak zorunda olan mühendisler var iken bu ne böyle ? Sermayeye düşük ücretli çalışacak eleman sağlamaktan başka bir şey değil bence. Yanılıyor muyum ?

    YanıtlaSil
  14. Hüseyin ACAR
    Ben de 2005 TEF mezunuyum. EML'ne gitmemdeki tek amaç Teknik Öğretmen olmaktı. çünkü 1999-2000 lerde TEF'ni kazanan herkes Haziranda mezun olup Ağustota maaşa bağlanıyorlardı. itiraf etmek gerekirse evet kolay yola kaçtım. ama ailemin durumu ve 3 kardeş oluşumdan memleketimde bulunan TEF de okuyup öğretmen olacaktım. Ortaokulda her dönem teşekkür 1 dönem Takdir almıştım (hocalara hiç ağlamadan). amacım önümü görebilmek ve aileme yük olmadan 22-23 yaşında öğretmen olmaktı. Gittik EML ye, 1999 da bi açıklama sistem değişti. eee. alanına gidebilirsin. alan dışı yazarsan 20-25 sorun silinir (o yaşta inanamamıştık.) İnanın mühendisliği kazanacak bir çok arkadaşım mahvoldu yıkıldı. Ben de yıkıldım çünkü Gazi ya da Marmaraya gidebilirken , Fırat a gittim (Gerçi Marmara İÖ tututyordu maddi durum elvermedi) o zaman kaliteli adamlar da TEF i tercih etmek zorunda kaldı. ve düz liseliler (biz makinelerle boğuşurken, yağ pas kir içinde ve 2.sınıf insan muamelesi görürken, sadece Sınava hazırlanan düz liseliler) sevinçten havaya uçtular. çünkü onbinlerce rakip mahvoldu. o zaman da siz beleşten kazanmıştınız. Bizi yakanlar kimdi, o Meslek liselerinin önünü kesip, bizi mahvedenler kimdi? ERGENEKONCULAR... aslında 14 yıl ve halen bizim hayatımızı mahvedenler onlardı. şimdi siz mühendisler evet haklısınız, dertlisiniz. sizi yakanlar da aynı zihniyet. Ben talaşlı imalat mezunuyum ve şu an TEF den mezun olanlar İmalat Mühendisi olarak mezun oluyor. biz başvurunca dediler ki; yooohh öle sen mezun olduğunda fakülte adı TEF idi, şimdi Teknoloji Fakültesi. Hadiiii yürü de ense traşını görelim (özür diliyorum okuyanlardan). ben sadece bunu istiyorum. adım imalat mühendisi olsun. artık çalıştığım işyerinde (5000 kişilik bir fabrikadayım) yüzlerce tasarım yaptım. Milyon dolarlık tesisleri 1/3 fiyatına bir kaç kişi ile yaptık ve şu an çalışıyor. mesai almadan neredeyse 2 kat çalıştım ama işimi bitirdim. ayrıca kendi işimi kendim oluşturup, müdürlerime sadece bilgi verdim. bütün bunlara rağmen gelip bazı pervasızların "naber Hüseyin Usta" demeleri üzüyor. Çok ileri seviye tasarımlar yapıyorum, fabrikalar devreye alan 2-3 kişiden biriyim. ama bir EML mezunu benden daha karizma olabiliyor. Maalesef millet ünvana bakıyor. İşi yaparken mühendisden ne farkın var, çoğundan daha iyisin işletme için deniyor, ama iş bitince Hüseyin USTA ya dönüşüyoruz. iş haparken "gölgelerin gücü adına , güç bende Artııııkk" deyip HEMAN oluyoruz. iş bitince eski halimize dönüyoruz. daha doğrusu başkaları bizi HEMAN hapıyor "Gölgelerin gücü adına Güç sende Artıııkkkk. Hadi olum kim tutar seni, ya tasarım hesap kitap bari tecrübeli mühendis ya da mühendislik firmalarıyla çalışalım. dediğimizde yok olum sen mühendis oğlu mühendissin haydi vira bismillah. Neyse arkadaşlar iş stresi ile saçmaladım. Elhasıl, 1999 da Meslek liselileri yaktılar zannettik ama aslında tüm ulusun gençliğini yakmışlar. Allah cc. ülkemizi korusun. Mühendis arkadaşlar da haklı TEFliler de haklı. bizi (mühendisleri ve TEFlileri) yakanlar utansın. Allah a havale ettik. Allah onları kahretsin. şu an da Endüstri Müh. Uzaktan eğitim 1.sınıftayım. o kadar zorluk çekiyorum ki aldığım derslerin bi çoğundan kaldım. çünkü iş ile mühendisk eğitimi yürümüyor. ikisinden birinden fedakarlık edeceksiniz. sınıfım genellikle 20-24 yaşlarındaki öğrencilerden oluşmakta ben 32 yaşındayım. çok zorlanıyorum. 1999 daki darbenin etkisi hala mı devam eder. zaten kaç sene yaşıyoruz şu dünyada. Herkese saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BENDE HÜSEYİN BEY'E EN UC NOKTASINA KADAR KATILIYORUM.ÇÜNKÜ ÇEKTİĞİ ÇİLEYİ,BEN BİLİRİM....YAPTIĞI İŞİN ZORLUGUNU... BEN BİLİRİM...VERDİĞİ EMEGİN NE KADAR DEĞERLİ OLDUĞUNU'DA BEN BİLİRİM..ÇÜNKÜ BENİM MESAİ ARKADAŞIM..TEF'Lİ DAŞIM...

      Sil
  15. Ben mühendislik Fakültesi de tef de okuyan bir normal lise mezunuyum ilk okuduğum okul TEF sonra Mühendislik okudum Arkadaşlar tüm samimiyetimle söylüyorum. tefdeki bölümüm metal öğretmenliği idi arkadaşların söylediği gibi 100bin 200bininci olarak değil ben size ne müh bölümleri söylerim yerlerde neyse sonra Met- Malzeme okudum Mühendislikte tabi aldığım biçok dersi saymadı aynı olmalarına rağmen o zaman mühendislik fakültesi. ama size şunu söyliyim Türkiyedeki çoğu müh. fak. Teknik Eğitimin eline su bile dökemez hem teorik hemde pratik olarak.

    YanıtlaSil
  16. Kendini geliştiren Mühendis olsun Teknik eğitim mezunu olsun hak ettiği mevkiye gelmeli.

    Ama mühendis istediği mevkiye gelebilirken, Teknik öğremen vasıfsız olduğu için ne yaparsa yapsın vasıfsız kalıyor.

    YanıtlaSil
  17. TEF mezunları da meslek lisesi mezunları oldukları için pratikte daha başarılı olabileceklerine inanıyorum.Ayrıca bu ülkenin eğitim hali ortada,artık mühendisliği bitiren arkadaşların da ne acı ki pek vasıflı olmadıklarını herkes tarafınca biliniyor.Artık birçok mühendislik fakültelerini bitirenlerin dışarda asgari ücrete çalıştığını da biliyoruz.Kaliteden bahseden arkadaşlar ülkeden bihaberler galiba.TEF'in eğitim kalitesinin düşük sevide olduğu aşikar.Ama mühendislik hakkı verildiğinde bu bölümlerden mezun olup mağdur olan insanlar var.En azından bu mağduriyetleri giderilir.

    YanıtlaSil
  18. Arkadaşlar, Ben anadolu teknik lisesinde okudum bizim zamanımızda 28 şubat gerçekleşti ve meslek liseleri ile ilgili piyango bize çıktı. Okuduğum okulu ikincilikle bitirdim. O zaman gerçekleşen simdiki adı lys olan sınavdan ilk 1000 kişinin arasına girdim ve hiçbir müh. fakültesine giremedim. Mecburen Marmara Üniversitesi Tef elektrik bölümünü yazdım. Bu okuluda 3.cü olarak bitirdim. Fakat, asıl gerçekle iş hayatının içine girince karşılaştım. Bir diplamanın neleri değiştire bileceğini gördüm. İşe girdim, kısa zamanda herkes mühendis olmadığımı ve TEF mezunlarının daha iyi işler başardığını gördü. Fakat, bir yıl sonra müd. değişti ve adam bütün kadroyu müh. doldurdu, gelenler hem benden daha iyi maaş alıyor hemde bir müddet sonra benim küçük görmeye başladılar, ama işin ilginç tarafı işe alınan mühendislere 3 ay ben eğitim veriyordum. En sonunda dayanamadım ve ayrıldım sınava girip özel bir üniversitenin Elektrik müh. bitirdim ve o diplamayı aldım. Fakat, okula çok zaman gitmedim çünkü hocalar konuları bildiğimi ve oraya sadece diplama için gittiğimi biliyorlardı. Neyse, şuanda özel bir şirkette Ar-ge müdürüyüm, fakat ben mühendis diplamam olmasaydı ne kadar bilgili olursam olayım bu duruma gelemezdim. Şuanda bizlen çalışan Tef mezunu 2 arkadaşımız daha var ve ben onlara baktıkça kendimi görüyorum. Çünkü, Büyük ve yabancı şirketlerde bile ünvana bakıyorlar. Çoğu zaman hocam burası okul değil diye serzenişte bulunuyorlar. Ama ben biliyorum ki o arkadaşların bilgi ve becerisi çok müh. yok.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba sayın arkadaşlar.

    Marmara üniversitesinden mezun olduğumda fakültesi 3.sü oldum. Daha sonra yuksek lisansımı tamamladım. Sükür su an özel bir kurumda türkiye ortalamasının üzerinde bir maaşla çalışıyorum.

    Mühendis olmak yada olmamak önemli ancak siz işinizin hakkını verdiğinizde okadarda önemli değil demek isterdim lakin benim ülkemde diyemiyorum. Kimse diyemez. Konumuza dönecek olursak, siz mühendis meslektaşlarımın tabiriyle evet dirsek çürttük. Çürütmedende olmuyordu zaten. Peki biz dirsek çürütürken sanat okulu mezunları onca sene lise sıralarında dirsek çürütmedimi, branşları hakkında okadar çok şey bilerek mezun oldular ancak teknik eğitim okumak mecburiyetinde bırakıldılar. Çoğu normal lise mezunu arkadaşımda kalkmış vay efendim dirsek çürüttük, vay efendim 300. olduk yok 500. olduk. Yok onlar lisede yattılar, gezdiler tozdular. Siz bu söylediklerinize inanıyormusunuz. Normal lisede hafta içi eğitim yarım gün sürerken sanat okulunda hafta içi eğitim 1 tam gündü. Sizler okuldan çıkıp arkadaşlarınızla cafede gezerken, sanat okulundaki arkadaşlarım okulda ders işliyordu. Ayrıca, yok 330. oldum yok 500. oldum diyen arkadaşlarım, sizlerden daha yuksek puan alıpta sırf sanat okulu mezunu diyerek muhendislik okumasına izin verilmeyen yüzlerce arkadaş var. Bu arkadaşların ne günahı vardı. Bu ulkede ben ne puanlarla mühendislik okunuyor iyi biliyorum, sizlede biliyorsunuz. Oyle dediğiniz gibi 300. yada 500. olmaya gerekte yok hani. Fıratından diclesine ne dusuk puanlarla mühendislik okuyan arkadaşlar var.

    Siz liseden mezun olduğunuzda branşınızla ilgili ne biliyordunuz. Sanat okulunda elektrik bölümü, bilgisayara bölümü, yapı bölümü, makina bölümü ve diğer sanat bölümlerini okuyan arkadaşlardan dahamı çok şey biliyordunuz, dahamı bilgiliydiniz, yoksa dahamı ustun zekalıydınız. Yada onlarmı sizden daha çok sey biliyorlardı. Bir düşünün. Kaldıki çoğu TEF mezunu arkadaş zekasının değil sistemin kurbanıdır. Kimse bunu unutupta kendini yukarlarda görmesin. Sanmayın ki, bizler daha akıllıyız, bizler daha yenekli ve zekiyizde mühendislik tamamladık. Daha çok dirsek çürüttükde o yuzden muhendis olduk. Bazıları hakkı olmadan mühendis oldu, çünkü sistem bazılarını kurban etti. Daha yüksek puan alan sanat okulu mezunu arkadaşımın hakkı olan üniversitenin ilgili bölümündeki sıralara, daha düşük puan alan ancak normal lise mezunu olan arkadaşım oturdu. Belkide kalitenin düşmesinin nedenlerinden biride bu durumdan kaynaklanmaktadır.

    YanıtlaSil
  20. Devamı...

    Şimdi tam tersini düşünelim. Deselerdiki; sistem değişti arkadaş. Sanat okulunda okumayan birey muhendis olamaz. Normal lise mezunu bir öğrenci eğer muhendislikle ilgili bir bölüm tercih ederse, ÖSS sınavından aldığı puanlarından 20-25 puan siliyoruz. O zaman nasıl olurdu. Hangimiz mühendis olurdu. O zaman dahamı yeteneksiz olurduk yada dahamı aptal olurduk. Tabi ki hayır, biz yine biz olurdukta, sistemin kurbanı bu kez biz olurduk.

    Şimdi benim ülkemin mühendisi kalkıp fark derslerini alıp öğretmen olabiliyorsa, benim ülkemin teknik öğretmenide fark derslerini alıp mühendis olabilir. Keza yurt dışında tamamlayabiliyorlar ve mühendislik odalarınada kayıt olabiliyorlar. Buna kimsenin itirazı olmuyor. Peki neden yurt dışında tamamlama eğitimi verilebiliyorda ülkemde verilmiyor. Madem abes bir durum ozaman yurt dışında tamamlayıp gelen arkadaşlara YÖK ve odalar denklik vermesin. Neden öğrencilerimiz binlerce euroyu yurt dışında harcıyorda ülkesinde aynı eğitimi alamıyor. Sonrada ekonomi hareketsiz diyoruz.

    Kimse çekinmesin korkmasın. Teknik eğitim mezunlarıda hakları olan mhendislik ünvanı veriliyor diye. Kimse oyle fiyat kırıp üç kuruşa tamah etme hevesinde değil.

    benim ülkemde 10 kuruşluk iş yapıp, 3 kuruş verilmesin diye, hakkının hakkı hakkıya verilmeli. Yasadaki gereklilikler yerine getirilmeli ve fark dersleri benim ülkemdede tamamlanmalıdır. Fiyat kıracak diye çekinen arkadaşlar, hiç sıkılmayın. Siz on liralıkk iş yapıyorsanız, işinizin karşılığını alırsınız. Yok 5 liralık iş yapıyorsan yine emeğinizin karşılığını alırsınız. Kimse kalitenizin fiyatını kıramaz. Ne yazıktırki, benim ülkemde işten çok diploma önemli. Evet unvanın muhendis değilse 10 liralık iş yaparsın 3 lira alırsın. Aynı işi ben yaparım 10 lira alırım. Neden diplamam yetkim var. Lakin, 10 liralık işi yapamayan muhendisede kimse kalkıp diploması var diye 10 lira vermez.

    Siz dirsek çürttük çürüttük diyen arkadaşlarım, 4 sene sanat okulu okuyup kurban edilenlerin dirseği dirsek değilmiydi. Dirsek sadece sizdemi dirsek, onların hiçmi canı yoktu.


    Önce empati yapmasını ögreneceğiz. Sistem değiştiğinde ve binlerce sanat okulu mezunu kurban edildiğinde seslerini yukseltmeyen zihniyetteki insanlar, bugun çıkıpta mağdur ediliyoruz diye boş yere yakınmasınlar. Seslerini yukseltecekleri gün sistemin değiştiği gündü. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın zihniyetinde olmamalıydı kimse. O zaman hakeden hakettiği yerde olurdu, bu tartışmalarada luzum kalmazdı.


    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamaninda Kazanipta puani kirilan herkes talep halinde bu hakki kullanabilmeli ör:2002de sakarya eleotrik muh kazanan ve puan kesintisinden dolayi gidemeyen kisi isterse sakarya uniye basvurabilmeli yada ilk 50bine giripte muhbolamayanlar icin pilot unilerde ekstra iki yil egitim acilmali ama her ders sayilmamali ben dgs ile gectim 2den basladm 3ten Deil simdi kazananlar bastan basliyor bence tefliler 2 ve 3. Sinifi muh gibi gormeli 1ve 4teki secmeliler sayilabilir

      Sil
  21. Yazık futbolcu adam ne anlasın TEF le Mühendisliği. Bula bula bu mu ilgileniyor bu sorunla. Piyasada asgari ücrete çalışan binlerce mühendis ve işsiz varken, 2-3 oy için 100 bin çakma mühendis daha koyacaklar. Fen edebiyat mezunların da ataması yok. Onlara sorsan onlar da der biz de çok ağır eğitim görüyoruz diye. O zaman da Fen edebiyat kimya mezunu, kimya mühendisi, fizik mezununu fizik mühendisi, matematikçiyi de matematik mühendisi yapsınlar. Hemşirelere de doktorluk tamamlama eğitimi versinler. Nede olsa çoğu sağlık meslek lisesinden geliyor doktora göre daha iyi olur TEF'li mantığıyla. Katsayı mağduru imam hatip lisesi mezunları da zamanında aldıkları tıp kadar puandan dolayı tıp fakültelerine yerleştirilsinler. Herşeyi karma karışık adalaetsiz yapsınlar bakalım. Hakkımı helal etmiyorum

    YanıtlaSil
  22. bu işsiz mühendisler asıl amele gibi boş boş okula giden onlar
    ben tef mezunuyum okul 2 sene önce bitti 2 senedir çalışıyorum
    3500 tl maaş alıyorum
    sorun o 3 yıldır boşta gezen arkadaşta aç program yaz tasarım yap iş yapmış olursun
    tabiki kitaptan ve hesap makinasından başka bişe bilmedikleri için zor.
    ben çalıştığım pozisyonda ne mühendislere biz bişe bilmiyoruz dedittiriyorun

    YanıtlaSil
  23. Yüregi yeten okusun ister muhendis ister bilmem ne olsun...
    muhendis lere yada diğerlerine bu kanuna karsı cıkmak yakışmıyorrr...
    okumadan kim ne zarar eder ?
    devlet ne kazanır bunun hesabı yapılmalı?

    YanıtlaSil
  24. çok gereksiz zaten türkiyede dolu mühendis var bide böyle her önüne geleni mühendis yaparlarsa iyice ayaklar altına alırlar birde haksızlık olur mühendisliklere daha yüksek puanlarla giriliyor saçmalık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dolu muhendis var ise muhendislik fakultelerini de kapatalım da mühendis sayısı daha da artmasın. Hatta bir kısım mühendisin de diplomasını alalım siz daha kolay iş bulun, piyasada "koyunun olmadığı yerde abturaman çelebi" olun.

      Sil
  25. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  26. Sen git mühendislik bitir,düz mühendis,sorun çözme yeteneği yok,yabancı dil zayıf yada orta,kendini geliştirme eee ondan sonra yetenekli adamları mühendis yapacaklar diye laf et.Bu kafayla daha çoook sürünürsünüz o boş mühendislik fakültesi diplomanızla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O boş mühendislik fakültesi diplomanızla demişşin sen neden koşuyorsun o diplomanın peşinde ozaman? sırf derslerın ismi benzer diye siz ezikleridemi mühendis yapalım yani? Yok bilmem şöyle mühendis kendini geliştiremeyen mühendis demiş durmuşsunuz, sizin en gelişmiş haliniz bile biz fakülte mezunlarıyla kıyaslanamaz. Siz gidin sürünmeye devam edin sırf askerliği kaytarayım diye girdiğiniz o ezik etiketle yaşayın. Bu arada şu konuya bir açıklık getirelim siz bizim gördüğümüz derslerin ancak adını görürsünüz. Bizde betonarme dersi 29 harfse sizin aldıgınız betonarme dersinin alfabesi 3 harften öteye geçemez.IQ seviyenizle doğru orantılı olan fakültenizde kalın biz mühendislerde sizlere bitaraflarımızla gülmeyelim karşılaştığımızda...

      Sil
    2. Bir insan öğretmenlik üzerine eğitim almış insanlara ezik diyebiliyorsa, kendini o kadar yukarda görüyorsa, diğer meslek grupları için aklından neler geçirmez. Mühendis vasfıyla bunları yazman çok acı olmuş. Şükür ki ülkemizde bir sürü aklı başında mühendis de mevcut.

      Sil
  27. Site içinde yanlış ve yerinde olmayan kararlarından ötürü içinde bulunduğu piyasayı bilmeyen bazı Sayın Mühendis Arkadaşlarımıza biraz daha düşünmelerini öneririm.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. Ben tef öğrencisiyim.mühendis arkadaşları anlıyorum onlarda ekmek paralarının peşinde tabiki onları nasıl anlıyorsak onlarında bizi anlamasını isterim çünkü bizde ekmek paramızın peşindeyiz.ayrıca bizim tef seçmemizin sebebi öğretmen olmak isteyişimizden ama malesef kpss puanından ne kadar yüksek alsak da atamalarımız çok az oluyor.4 yıl boyunca bız hem endst. hem okullarda staj gördük ve bunu kabul edinki bizler hem proje alanında hem uygulama alanında çok iyiyiz iş ile iç içe okuduk ve zaten bize kanun ile verilen mühendislik hakkın artık bir an önce verilmesini istememiz bizim en doğal hakkımızdır.

    YanıtlaSil
  29. TEF mezunu arkadaşları eleştirenlere sesleniyorum. 1999 yılında ATATÜRK TEKNİK LİSESİ 4 yıllık MAKİNA BÖLÜMÜ nü okul 1. olarak bitirerek lise diplomamı aldım ve diplamamda devletin bana vermiş olduğu ünvan şu ....makina teknik lisesini bitirmek suretiyle MAKİNA TEKNİSYENİ ünvanı alarak mezun olmuştur. Buna rağmen ben ÖSS de katsayı ve diğer birtakım akla mantığa aykırı sebelerle makina nühendisliğini tercih edemedim...Peki şimdi soruyorum mühendis baylar bayanlar....Hepimiz kullanalım veya kullanmayalım ama bir vicana sahibiz..Bu durum hak mıdır?????????? geçte olsa bu hakkın iadesi kesinkez şarttır....

    YanıtlaSil
  30. Mühendislerin burayı karıştırmasını anlamıyorum. İyi olan, kendini geliştiren herzaman kazanır. Teknik Eğitimliler de kazanıyor zaten asıl amaç ünvanın belli olması. Teknik Öğretmenlerin ortaya koydukları projelerin altına imza atmakla mühendis olunmayacağı kesindir, yanında arkadaşının imzasının olmasını istemeyecek kadar nankör bir toplumda yaşadığımız için utanç duyuyorum. He mühendislerle teknik öğretmenleri kıyaslamışlar bazıları, inanın ben 3 yıl teknik eğitim fakültesinde okudum ve sonradan mühendislik fakültesine geçtim . Hiç bir fark yok hatta teknik eğitimde öğrenmiş olduğum bilgiler sayesinde üniversitede mühendis arkadaşlarımı sınavlarına çalıştırdım. Tüm mesleklerde tüm okullarda iyi ve kötüler vardır. Sonuç olarak iyi olan kazansın demelisiniz.

    YanıtlaSil
  31. merhaba

    ben afyonkocatepe üniversitesi yapı öğretmenliği mezunuyum .. okulu dereceyle bitirmedim . 4 senede mezun oldum . çok uluşlu bir şirkete tekniker olarak girdim 1700 tl maaşla . üst kadolarımda yıldız ve itü mezunu inş müh arkadaşlar var . ama gel gelelim ki okullarının bana göre sadece adı var . okulu dereceyle btirmemiş olmama rağmen bu insanlar kötüyse sorun büyüktür. evet piyasadaki kalite gerçekten düşükmüş . siz iiy okullarda okuyup bi halt bilmezseniz . bilen gelir işinizi alır. şimdi onlardan daha ii maaş alıyorum ve bölüm sorumlusuyum. mühendislik yetenek ve zeka işidir. kendinize güvendiğiniz sürece korkmamalısınız.

    bir şey daha belirtmek isterim yasa gereği müh maaşları bellidir . hiçbir firma bu maaşların altını veremez. bir mühendis olarak bunu bilmemeniz de saçma . bugün yeni mezun bir mühendis min 2000 TL almaktadır.
    iş görüşmelerine çağırılmama yada işsiz olma sebebini bence kendinizde aramlısınız

    YanıtlaSil
  32. Sektörde Teknik Lise mezunu Mühendis ihtiyac var. Bir sürü yetkin olmayan TEF varsa aynı sayıda yetkin olmayan mühendiste var. Şu anda piyasadaki tüm teknik işler mühendis kontrolünde yapılıyor, ülkemizde teknik işlerin kalitesinin kötülüğünden yapanların kalitesi de ortaya çıkmakta. Öyle yada böyle TEF sorun çözülür. Bu durumu kabullenemeyenlere sadece psikolojilerinden dolayı üzülebiliriz.

    YanıtlaSil
  33. TMMOB zamanında bu işe el atıp, bir kriter belirleyip piyasadaki teknik öğretmen sorununa el atsaydı. YOK ile ortak olup işin öncüsü olsaydı bu iş daha kolay çözülürdü. Ama TMMOB sorunu görmezden geldi. Hep duruma karşı çıkan taraf gibi göründü. Oysa piyasada kendini "lisans eğitimi almış vasıflı teknik iş yapan insanlar" birliği olarak görüp ona göre davransa bence bunlar hiç olmazdı. Bu anlamsız kavga yerine teknik konular tartışılır olurdu.

    YanıtlaSil

____ ____